środa, 13 lipca 2016

Robimy zakupy! - czyli jak radzę sobie z cenami w Japonii cz. 1 「買い物をしよう!」

Ostatnio coraz częściej ludzie pytają mnie, a także widzę podobne zapytania na Facebooku: Jak się żywić w Japonii? Co jeść? Czy jedzenie w Japonii jest DROGIE?
Odpowiedzi na te pytania są zawsze podobne: bardzo drogie warzywa i owoce, tanie ryby, wszystko bardzo słodkie... Ja postanowiłam dziś pokazać osobom zainteresowanym jedzeniem w Japonii jak wyglądają moje zakupy. A przynajmniej te rzeczy, które kupuję najczęściej.

Zdecydowałam, że najlepszą formą tego artykułu będą zdjęcia z opisami.

Przyjęłam, że zgodnie z ze stroną internetową NBP 100 yenów to 3,81 zł (w zaokrągleniu).

Po prawej stronie na zdjęciu widać zwykły majonez. W Japonii sprzedawany w miękkich butelkach, cena: 7,16 groszy.

Ketchup, cena: 4,71 zł

Makaron do spaghetti - 6,78 zł,
(w górnej części zdjęcia) Makaron jaki w Polsce używamy do mięs albo do zup (w Japonii często do sałatek): 4,12 zł


Chleb tostowy (najpopularniejszy i czasami jedyny dostępny), cena: 2,90 zł

Bardzo duży chleb tostowy (cały bochenek, wielkości od czubka palców do łokcia): 11,43 zł


Warto się rozglądać po stoiskach, bo niemal w każdej sekcji zorganizowany jest "kącik przecenowy". W tym przypadku można było kupić trzy słodkie bułeczki różnego rodzaju za 7,62 zł


Paczki ciastek/cukierków/czekoladek (bardzo wygodne bo każda pakowana oddzielnie, więc nie dostaje się do nich wilgoć)
Powiększenie z powyższego zdjęcia. Informacja, że dowolne 1, 2 lub 3 paczki kupisz za odpowiednio 10,47 zl, 20,34 zł i 29,60 zł. Z każdą paczką jest więc odrobinę taniej.

750 gram mąki za 5,63 zł

Mleko 3,6%, cena: 6,28 zł za 1 litr.

Znajomi tłumaczyli mi, że to "wyrób melkopodobny" znany jako wyrób mleczny uzupełniający magnez. Dużo tańszy od mleka bo zawiera jedynie 0,5 tłuszczu, cena 3,61 zł.

Duży jogurt naturalny 400 gram - 4,88 zł. Są też jogurty owocowe, ale dla mnie są one stanowczo za słodkie, a cenowo sporo droższe.

Na dole margaryna (6,78 zł za 400 gram), na górze masło (9,90 zł za 400 gram).

Sławne japońskie curry, moje ulubione to to na drugiej półce od dołu, cena: 5,34 zł.

2 pomidory za 4,88 złotego, 1 paczka ok. 1 kg ziemniaków 4,88 zł.

Paczka 3 ogórków 3,73 zł.

Główka sałaty 4,88 zł.

1 jabłko 6,02 zł.

Główka kapusty za 6,01 zł i paczka 3 sztuk marchewek 5,25 zł.

(Akurat była bardzo duża przecena) 3 pudełka natto 2,09 zł. Normalnie kosztuje około 70 yenów, więc 2,67 zł.

Chikuwa, znana jako rybne surimi, cena za 4 sztuki - 2,60 zł

Kurohanpen, czyli sprasowane serce tuńczyka. Cena za 10 płatów - 2,59 zł.

To również jeden z kącików przecenowych, ty, razem w dziale z jedzenie, trzymanym w lodówkach. Czerwone naklejki informują o ile procent od ceny na produkcie jest przecena od 10% do około 30%. Żółta karteczka informuje, że produkt jest przeceniony o 50% od ceny na etykietce.
Dlaczego produkty są przecenione? Bo najczęściej tego samego dnia kończy się ich data ważności. Ja korzystając z tej opcji używam taki produktów do bento następnego dnia.

Są też produkty przeznaczone na specjalną mega obniżkę. Ty, razem był to mój ulubiony udon. 5 porcji udonu do podgrzania za 3,81 zł.

Kącik z przecenami warzywno-owocowymi. Korzystam z niego za każdym razem, bo obniżki są naprawdę znaczące a jak zauważyliście na poprzednich zdjęciach warzywa i owoce w Japonii sa dość drogie. Dla mnie szczególnie, bo jestem obżartuchem jeśli chodzi o warzywa i owoce.

Moje ulubione tofu. Jem je niemal codziennie. Cena za 3 solidne porcje to 3,16 zł.

Słynna gyoza do zrobienia na patelni. 12 pierożków za 2,97 zł. Bardzo pyszne i wygodne gdy nie ma się czasu.

Małe pierożki typu chińskie robione na wodzie. 12 sztuk 3,35 zł. Niestety, moim zdaniem jedna paczka starczy tylko dla jednej osoby. Są dobre, ale bardzo malutkie.

Piersi z kurczaka 25,90 zł za 1 kg.

Cena tygodnia mięso mielone 22,10 zł za 1 kg.
Gotowe jedzenie, coś a'la szaszłyk z kurczakiem. Kolejna obniżka. Tuż przed zamknięciem sklepu chcą wszystko wyprzedać. Na 15 min przed zamknięciem produkty gotowe osiągają naprawdę bardzo niskie ceny.
Onigiri z różnym "nadzieniem" 2,47 zł w supermarkecie 4,20 zł w konbi. Za jedną sztukę.

Z dań gotowych można też kupić różnie zrobione miejsca w cenie od 3,73 zł do 9,45 zł

Tak, w supermarketach można kupić i sushi i sashimi. Cena za powyższy zestaw 29,26 zł. Ale trzy rolki maki maki można kupić za ok. 11,43 zł.

6,02 zł za 100 gram małych sardynek. Cena wydrukowana i ozdobiona na niebiesko, jako promocja dnia.

3 sztuki ryby aji za 10,05 zł. Liczę za 3, bo po 3 tylko były pakowane.
Zdjęcia zostały zrobione podczas moich cotygodniowych zakupów. Rozważając podane przeze ceny produktów należy wziąć pod uwagę, że robiłam zakupy w porcie rybackim, w najtańszym sklepie w mieście i do wyliczonych przeze mnie cen trzeba dodać 8% VATu, bo on w Japonii jest wyliczany dopiero przy kasie. Na stoiskach mamy podane ceny, które mogły by być gdyby rząd japoński nie narzucał podatku - tak zażartowała moja znajoma Japonka. Ile w tym jest prawdy? Nie wiem. Ale jedno jest pewne: niech nikt się nie zdziwi robiąc zakupy, że na półce widzi jedną cenę, a przy kasie musi zapłacić nieco wyższą kwotę.
Poza tym, starając się sobie odpowiedzieć na pytanie czy w Japonii jest drogo należy pamiętać, że minimalna stawka godzinowa w pracy w Japonii to 753 yeny, czyli 28, 68 zł.

Ciąg dalszy informacji zakupowych wkrótce!

4 komentarze:

  1. Bardzo dobry tekst. Na pewno wiele osob sporo sie z niego dowie o zyciu w Japonii. Oczywiscie ceny moga sie nieznacznie roznic (niektore produkty u mnie sa tansze, mimo ze mieszkam w Tokio...ryby sa natomiast drogie). Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. dzięki za ten artykuł, bardzo nam się przydał przed wyjazdem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Produkty typowo "europejskie" (masło, makaron itp.) rzeczywiście są drogie, ale niczego mi po powrocie tak nie brakuje w polskich marketach jak wielkiej lodówki pełnej różnych rodzajów tofu w rewelacyjnej cenie i mrożonej gyozy na czarną godzinę :) I japońskie przeceny są zazwyczaj naprawę dobrą okazją. Świetne zestawienie!

    OdpowiedzUsuń